Verslag van project: Speel Sudoku!

Dit is mijn TVR verslag voor AVD, waarin ik aantoon dat ik competent ben voor de rol als motion designer in het project Speel Sudoku. De afgelopen acht weken heb mijn rol als motion designer uit mogen oefenen tijdens mijn derde semester CAVI, wat staat voor Create Audio and Visuals for Internet. Dit project heb ik met 16 man uitgevoerd en daarin had iedereen zijn eigen taak. Dit document dient er dus ook voor om te laten zien wat ik gedaan heb, aangezien de taken van 16 mensen wel eens door elkaar heen kunnen lopen. Ik zal dan ook precies vertellen wat mijn taken waren, hoe ik deze uit heb gevoerd en hoe ik daar op terug kijk.

Ook zal ik doorverwijzen naar (en citeren uit) eventuele bewijslast, zodat u het resultaat van mijn handelen kan zien. Verder vertel ik iets over mijn verdieping, wat een soort onderzoek inhoudt waar ik tijdens het project mee bezig ben geweest. Voor de volledige verdieping verwijs ik graag door, maar hier zult u straks meer over lezen. Alvast bedankt voor uw tijd en succes met lezen.

Tijdens het project heb gewerkt aan de eerste motion graphic. Mijn rol hierin was motion designer. Deze rol sprak me vanaf het begin al aan, aangezien ik altijd al een zwakte voor animaties en cartoons heb gehad. Ook zou ik hier een hoop creativiteit in kwijt kunnen, zodat ik me niet zou gaan vervelen tijdens het project. Wel was er de kans dat ik tijdens de livestream een vervelende AVC rol zou krijgen, maar uiteindelijk viel dit reuze mee en kreeg ik de AVC rol scenario en scriptbeheerder erbij.

Ook werd het al gauw duidelijk dat ik een grote verantwoording kreeg voor de motion graphic, aangezien er zonder mij geen animatie tot stand zou komen. De rol motion designer hield voor onze groep vooral in dat ik verantwoordelijk was voor alle animaties en dus de uiteindelijke motion graphic.

Tijdens het maken van de motion graphic, heb ik vooral veel geanimeerd voor het bedrijf Duurzaam Spelen. Het resultaat van de animatie kunt u bekijken in de bijlage. Voordat ik kon beginnen met animeren, moest het ontwerp document gemaakt worden. Het grootste deel van het ontwerpdocument is gemaakt door een externe partij, aangezien zij een AVC rol hadden in onze groep. Echter heb ik afgesproken met de groep dat ik me zou bekommeren om het storyboard, zodat hun zich met de stijl bezig konden houden.

Aangezien er al een minimalistisch low-end storyboard was gemaakt, heb ik de meeste ontwerpkeuzes moeten maken in het storyboard. Veel hiervan is in overleg gegaan en ik heb uiteindelijk mijn specialisatie gebruikt om het high-end storyboard af te ronden. Het storyboard is te vinden in de bijlage maar ook in mijn specialisatie.

Voor de animatie waren ontzettend veel assets nodig. Niet iedereen in de groep had de tijd om hieraan te werken en daarom heb ik deze taak ook grotendeels op me genomen. Ook heb ik alle assets die ik wel van andere mensen kreeg nogmaals bewerkt, zodat ze gebruikt konden worden in de animatie. Uiteindelijk heb ik de assets van de volgende onderwerpen allemaal bewerkt: hardlopen, paard en wagen races, steekspel, speerwerpen, boogschieten, roeien, sumoworstelaar, tennis en voetbal. De externe partij had de voice-over gemaakt, omdat het te lang duurde voordat deze klaar was.

Later toen ik de audio opnames wou plaatsen kwamen we erachter dat deze een slechte kwaliteit opleverde, waardoor ik ze allemaal om moest zetten in een ander formaat. Toen ik eenmaal de voice-over geplaats had en de assets grotendeels verzameld en klaar had, ben ik aan de slag gegaan met het animeren ervan. Dit nam erg veel tijd in beslag en hier ben ik zeker 4 weken mee bezig geweest. Uiteindelijk hebben we hier feedback op ontvangen en heb ik daarna de animatie weer aangepast, met daarin alle feedback verwerkt.

Het eerste wat ik kan opleveren is eigenlijk de complete motion graphic zonder geluid, waarin alle animaties te zien zijn die ik heb gemaakt. Daarnaast kan ik ook het (final) After Effects bestand opleveren, waarin alle animatie verwerkt is. In dit bestand ziet u ook hoe ik per scene een compositie gemaakt heb en deze composities weer samengevoegd heb op één grote tijdlijn. Ook ziet u hier de ordening en de mappen waarin ik gewerkt heb.

Let trouwens wel op bij het openen van het After Effects bestand dat u wel gebruikt maakt van de nieuwste versie van After Effects, aangezien ik hierin gewerkt heb. Mocht het u trouwens opvallen dat er V48 voor het bestand staat, dan is het inderdaad zo dat dit versie 48 van de animatie was. Ik heb telkens met back-up ’s gewerkt, maar deze bestanden zijn samen zo groot, dat ik ze niet toe kan voegen aan de bijlage. Mocht u interesse hebben in deze bestanden, dan kan ik ze alsnog apart via een medium als we transfer aanleveren. Maar voor nu kunt u alles vinden in bestand nummer 48.

Dan zijn we aangekomen bij de assets voor de motion graphic. Voor de motion graphic heb ik zelf ontzettend veel assets aangeleverd, maar nog veel meer assets bewerkt. Ik heb namelijk ALLE assets bewerkt en op maat gemaakt om ze netjes in de animatie te krijgen. Hieronder ziet u een lijst met daarin alle mappen waarin deze assets te zien zijn. U vind hierin de PNG’s, PSD’s en JPG’s die ik heb bewerkt tijdens het project.

Ook kwamen ze tijdens de laatste weken van het project met het idee om een intro en een outro te maken voor elke motion graphic, met name die voor duurzaam speelgoed. Alhoewel ik deze zelf niet oorsponkelijk gemaakt heb, zet ik hem er wel bij. Er was namelijk niemand die op het idee kwam om hem erin te plaatsen of aan de verhoudingen te denken en dus daarom heb ik beide bestanden nog even bewerkt en later in de motion graphic geplaatst.

Zoals ik straks al vertelde nam ik het high-end storyboard voor mijn rekening. Aangezien ik graag met een digitaal medium wou werken in plaats van met potlood, heb ik alle scenes in photoshop uitgewerkt. Het resultaat hiervan vindt u in de map ‘storyboard’, waar alle PSD’s en JPG’s staan van het storyboard.

Ook heb ik de voice-over bewerkt na afloop, zodat deze in After Effects geplaats kon worden. Dit heb ik overigens gedaan in Audacity en de bestanden daarvan, plus de mp3’s zijn te vinden in het volgende RAR bestand.

De eerste afweging die ik gemaakt heb betreffende mijn rol, is om een schimmenspel animatie stijl te gebruiken. Oorspronkelijk kwam de externe partij met dit idee, maar ook mij kwam het voor de animatie wel goed uit. De schimmenspel animatie stijl was namelijk een stuk beter te realiseren, dan echte loopbewegingen van mensen en paarden. Hierdoor kwam onze motion graphic in een veel realistischer daglicht te staan, aangezien de dingen die we wouden realiseren nu ook daadwerkelijk gerealiseerd konden worden.

Ook heb ik ervoor gekozen om het storyboard op me te nemen, aangezien ik dat goed zou kunnen gebruiken voor mijn verdieping. Ik heb dan ook mijn hele verdieping gebaseerd op het maken van een high-end storyboard. Ook vond ik het fijner om op deze manier meer invloed op het verloop van de animatie te hebben, aangezien ik zelf beter kon inschatten wat ik wel of niet kon animeren, dan een ander dat voor mij in kon schatten.

Tijdens de laatste weken van het project kwamen groepsgenoten met het idee om een intro en een outro te maken voor elke motion graphic, aangezien het op die manier makkelijker was om het filmpje in te starten. Ik was het hier wel mee eens, maar wou niet de taak op me nemen om die ook nog te animeren, aangezien ik het al druk zat had. Later is er een intro en een outro geanimeerd en is deze in de dropbox gezet. Aangezien niemand zich verder verantwoordelijk ervoor voelde, heb ik deze later in de motion graphic geplaatst, anders was het namelijk voor niets gemaakt.

Ook was het een afweging om de voice-over te bewerken. Ik wist dat het niet mijn taak was en dat het sowieso al een opoffering van hun eigen tijd was om dat op zich te nemen. Echter was de gene die er wel verantwoordelijk voor was niet vaak aanwezig en op de momenten dat hij wel aanwezig was leek hij er niets tot weinig om te geven.

Ook was het de bedoeling dat de animatie precies met de voice-over zou kloppen en daarvoor was ik weer verantwoordelijk. Maar om dit goed te krijgen moest ik uiteraard wel de voice-over in fatsoenlijke hoorbare kwaliteit krijgen. Dit was genoeg reden voor mij om de voice-over op maat te maken. En als ik eerlijk mag zijn, toch maar een stukje reflectie tussendoor, heeft dit zijn vruchten wel afgeworpen. Want hierna kon ik meteen weer verder zonder onderbrekingen.

Als ik nu terug kijk op het project, denk ik dat ik destijds te veel op me heb genomen. Veel dingen zoals het maken van assets en het omzetten van de voice-over vielen niet onder mijn taken, maar ik heb ze toch gedaan omdat ik niet wou dat het project ging mislukken. Ook al weet ik dat het niet goed is om te veel op je te nemen, ben ik achteraf wel blij dat ik het heb gedaan. Want ik denk namelijk dat de motion graphic anders niet op tijd af was gekomen.

Ik ben tevreden over het resultaat van de animatie, gezien de korte tijd die ik daarvoor had. Ook vind ik dat ik veel heb geleerd over animeren en over het werken in een team. Wel weet ik nu voor de volgende keer dat ik moet oppassen met mensen die niets doen, want die kunnen ervoor zorgen dat je ontzettend druk wordt met taken die niet voor jouw bestemd zijn. Ook zou ik eerder ingrijpen en er zelfs wat van zeggen, om zo mijn ernst van de achterstand te tonen. Wel denk ik dat als ik opnieuw aan het project zou beginnen, dat ik niet met hetzelfde groepje zou willen werken.

En als ik heel eerlijk mag zijn, hoop ik dat ik nooit meer wat met de huidige manager te maken hoef te hebben in werkverband. Dit komt omdat ik mij altijd verantwoordelijk voel voor de dingen die hij niet deed en ook slecht tegen zijn nonchalante houding kan. Dit ligt grotendeels aan mij, omdat ik gewoon iemand ben die graag zijn producten af maakt en niet houd van lui gedrag.

Ik zou kunnen proberen hieraan te werken, maar aan de andere kant heeft dit er wel voor gezorgd dat de animatie af is gekomen inclusief het geluid. Ik denk dus dat ik mezelf nu beter ken en dus ook weet wat voor soort mensen ik moet proberen te vermijden.

Ook heb ik mezelf nu weer erop attent gemaakt hoe belangrijk het is om een goed storyboard te hebben, aangezien dit zoveel positieve invloed heeft op het maken van de animatie. Het zorgt voor richtlijnen en je ziet meteen wat voor sfeer je wilt creëren in de animatie zelf. Ook gaan de taken van het maken van een storyboard en animeren prima samen, omdat je tijdens beide taken veel keuzes kan maken die invloed hebben op beide producten.

Zoals uit voorgaande hoofstukken al blijkt, heb ik veel taken op me genomen uit mijn motion graphic groep die niet perse bij mijn rol hoorden. Omdat ik de meeste taken al omschreven heb, zal ik het hebben over de taken die ik samen heb gedaan die betrekking hadden op het project en op de rol AVC.

Ik heb de rol script- en scenariobeheerder gehad. Dit hield in dat ik samen verantwoordelijk was voor het script, scenario en het uiteindelijke draaiboek. Tijdens het project heb ik me veel bezig gehouden met onze motion graphic, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat ik mijn producten voor AVC en de livestream niet af kon krijgen.

Wel heb ik er ontzettend veel werk aan gehad om alles goed te krijgen, aangezien ons script en scenario wel zeven keer veranderd is. Voor de livestream heb ik samen een script samen gesteld, waarin precies staat wat iedereen ging zeggen tijdens de livestream. Ook hebben we de taak op ons genomen om kaartjes te maken voor de presentatrice, aangezien het onduidelijk was wie dit ging doen.

Ook hebben we het verloop van de livestream bedacht en beschreven in het scenario en elke repetitie ervoor gezorgd dat iedereen hiervan op de hoogte was. Uiteindelijk hebben we alle plannen, waaronder het Script, Scenario, Cameraplan, Audioplan, Lichtplan, Decorplan, Projectieplan verwerkt in een draaiboek en deze voor de live uitzending overgedragen aan onze regisseur. Hij kreeg een digitale en papieren versie, zodat hij volledig voorzien was van de plannen. Zie hieronder de bestanden die we gemaakt hebben tijdens het project.

Het werken aan het script, scenario en draaiboek gaf een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ik was namelijk de bedenker geworden van de hele uitzending. We moesten alles voor de livestream bedenken en het belangrijkste: Kijken of het allemaal wel kon! Dit nam ontzettend veel tijd op zich en nam ook veel vergaderingen met zich mee.

Maar achteraf gezien ben ik blij dat ik de rol script- en scenariobeheer heb gehad, omdat ik in die rol mezelf als tekstschrijver kon bewijzen. Niet dat ik mezelf perse hoefde te bewijzen voor anderen, maar meer voor mezelf. Ik schrijf zelf niet vaak teksten en ik heb ook vrij veel moeite met spelling. Door deze rol op me te hebben genomen, heb ik in een periode van 8 weken heel wat bijgeleerd in het schrijven van teksten en uiteraard in spelling en grammatica.

Wel was het veel meer werk dan ik in eerste instantie had gedacht, waardoor ik af en toe in paniek kon raken. Gelukkig kon ik later de draad weer oppakken en heb ik netjes alles in kunnen leveren. Als ik weer een dergelijk project zou volgen, zou ik denk ik de rol script- en scenariobeheerder weer opnieuw kiezen en de dingen tijdens het project waarmee ik heb geholpen, gewoon weer opnieuw doen.

In het begin van dit project, heb ik voor mezelf een leerdoel opgesteld. Mijn persoonlijke leerdoel was het leren werken met after effects. Ik citeer van mezelf: “Ik wil graag soepel leren werken met after effects en er veel ervaring mee op doen.” Dit leerdoel had ik mezelf voorgenomen, aangezien ik voor het semester CAVI nog nooit met After Effects had gewerkt.

Ook tijdens de courses AVD en AVC van CAVI heb ik weinig met After Effects kunnen doen, aangezien het destijds met school niet ging bij mij. Hierdoor had ik veel workshops van After Effects gemist, waardoor ik vrijwel niets wist van het programma. Door de rol motion designer op me te nemen tijdens het project kon ik aan dit persoonlijke leerdoel werken, door de motion graphic te realiseren in After Effects. Ook zou ik er ontzettend veel ervaring mee op kunnen doen voor de toekomst.

Het materiaal wat ik kan opleveren voor het leerdoel is eigenlijk weer opnieuw de complete motion graphic. Hierin valt te zien hoeveel ik geleerd heb over After Effects de afgelopen 8 werken. Hieronder ziet u dus ook de complete motion graphic (zonder geluid), waarin alle animaties te zien zijn die ik heb gemaakt.

Daarnaast kan ik ook het After Effects bestand opleveren, waarin alle animatie verwerkt is. In dit bestand ziet u ook hoe ik per scene een compositie gemaakt heb en deze composities weer samengevoegd heb op één grote tijdlijn. Ook ziet u hier de ordening en de mappen waarin ik gewerkt heb. Let trouwens wel op bij het openen van het After Effects bestand dat u wel gebruikt maakt van de nieuwste versie van After Effects, aangezien ik hierin gewerkt heb.

Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik mijn persoonlijke leerdoel heb gehaald. Het was een ontzettende uitdaging om met After Effects te gaan werken aan de motion graphic, aangezien ik vrijwel nul ervaring had op dit gebied. Toch nam ik de uitdaging aan en achteraf gezien ben ik ontzettend blij en trots op mezelf dat ik dit gedaan heb.

Ook heb ik ontzettend veel plezier gehad tijdens het werken aan de animatie en soms ook compleet in een diep duister dal gezeten van onwetendheid. Gelukkig gaven de leraren vaak feedback op de animatie, waardoor ik mijn eigen werk constant kon verbeteren en achter nieuwe technieken van werken kon komen. Het laatste wat ik hierover dan ook wil zeggen is: After Effects is een prachtig programma om mee te leren werken.

Voor mijn AVD-rol heb ik me verdiept in hoe ik via de motion graphic de verschillende spellen over kan brengen op de doelgroep. Mijn specialisatie bestaat uit een onderzoek naar hoe ik het beste de verschillende spellen van de motion graphic over kan brengen op de doelgroep van het project. De doelgroep bestaat uit kinderen van 7 tot 12 jaar die geen spellen spelen en de ouders van deze kinderen. De ouders van de kinderen zijn ouders die zelf niet echt met spellen bezig zijn en ook weinig kennis hebben over de spellen die er zijn. Wel zal er standaard basis kennis zijn over spellen zoals sudoku.

De specialisatie speelt een vrij grote rol in het project, aangezien onze motion graphic als eerste wordt getoond tijdens de livestream. De motion graphic moet ervoor zorgen dat de kinderen begrijpen wat voor spellen en met wat voor speelgoed er door de tijd heen allemaal gespeeld werden. Als de boodschap niet juist overgebracht wordt, is in feite het hele doel van de motion graphic gefaald.

Dus het is belangrijk dat het verhaal van de motion graphic goed overgebracht wordt. Om deze verdieping / specialisatie te realiseren, heb ik een onderzoek gedaan naar camera posities, bewegingen en storytelling in een storyboard. Ook heb ik een technische handleiding geschreven en daarna gereflecteerd op mijn ontwerpkeuzes en handelen. Ik verwijs graag door naar het complete document, die te vinden is in de bijlagen.

Het belangrijkste wat ik heb geleerd van mijn verdieping is hoe ik snel en effectief een high-end storyboard kan maken, waarin ik de boodschap die vooraf bepaald is kan overbrengen op de doelgroep. Ook heb ik geleerd dat het maken van een high-end storyboard een stuk sneller kan gaan dan ik in eerste instantie dacht.

Ook kan een high-end storyboard je heel veel informatie geven over hoe je moet gaan animeren en hoe de sfeer in de animatie moet worden. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de prioriteit van een storyboard in zijn geheel bij mij omhoog is geschoten. Ik heb eerder nooit echt het besef gehad van hoe belangrijk een storyboard kan zijn, maar nu ik het onderzoek heb gedaan en daarna de ‘technische-handleiding’ heb gemaakt werd het nut ervan steeds duidelijker.

Toen ik eenmaal het high-end storyboard af had gemaakt en deze ging gebruiken om te animeren, kwam ik er helemaal achter hoe ontzettend fijn het hebben van een goed storyboard kan zijn. Ik kan dus oprecht zeggen dat ik meer geleerd heb door de verdieping dan ik in eerste instantie dacht dat ik ging leren.

Ik kijk met een dubbel gevoel terug op de verdieping. Aan de ene kant heb ik ontzettend veel gehad aan mijn verdieping tijdens het project, aangezien het storyboard me heel veel inzicht gaf tijdens het animeren van de motion graphic. Aan de andere kant had ik graag het onderzoek gedaan wat de docent mij eerst voorstelde: Het ontkrachten van de principes van Disney door middel van geluid. Aangezien ik destijds meer had aan het andere onderzoek en het beter aansloot op onze motion graphic, heb ik daar voor gekozen. Maar als ik in de toekomst een onderzoek zou mogen doen wat betrekking heeft op animatie of geluid, zou ik voor het onderzoek gaan waarin de principes van Disney eventueel ontkracht kunnen worden door geluid. Aangezien me dat erg gaaf lijkt om te doen. Eventueel doe ik het onderzoek nog een keer in mijn vrije tijd, maar dat is nog onzeker.